Wing Tsun kungfu - Uppfunnen av en buddhistisk nunna, inspirerad av tranans elegans och balans

Wing Tsun kungfu är en kampstil med rötter i Shaolin som idag utövas i många olika varianter och tolkningar. Bruce Lee har tränat stilen och filmerna "The Grandmaster" av Wong Kar Wai med Tony Leung och "Ip Man" med Donnie Yen har på senare tid ytterligare bidragit till dess popularitet. 


Wing Tsun kan översättas som "låvsong till våren" och är namnet på den kvinna som grundade stilen. Hon lärde sig den i sin tur av den Buddhistiska nunnan Ng Mui som fick sin inspiration till kampformen efter att ha sett en strid mellan en orm och en trana. Nunnan såg att tranan var mycket skicklig i sin kamp. Fågeln verkade inte behöva använda mycket energi och framstod som mycket lugn trots stridens hetta.

Filosofin i Wing Tsun bygger på buddhistiska, taoistiska och konfusianistiska tankegångar. En viktig princip är att vara centrerad. Ofta tenderar människor att gå mot extremer men genom att träna Wing Tsun kan du bli mer balanserad och grundad som person. 

Andra viktiga principer rör precision, energi och avslappning. Om du är fysiskt och mentalt avslappnad kan du känna motståndarens intentioner och med korrekt användning av kropp och energi kan en större angripare besegras.

Wing Tsun är ett komplett träningssystem - träning kan ske ensam eller med partner, med eller utan vapen och med koncentrerat lugn eller explosiv kamp


MovingMind erbjuder bland annat följande träning i Wing Tsun:

  • Wing Tsun Fitness: Bygg en stark och snabb kropp med slag, sparkar och kungfu-workouts
  • Siu Nim Tau - form och tillämpningar: Den kompakta formen "Den lilla idén" introducerar den grundläggande kroppsstrukturen, rörelserna, principerna och energiarbetet.
  • Cham Kui - form och tillämpningar: Denna mellanliggande form inkluderar till exempel koordinerade rörelsemönster, fotarbete och rotationer/spiralenergi samt kamp på olika distanser.
  • Lat Sao “sparring”: Är ett säkert, kul och realistisk sätt att träna självförsvar och kampsituationer.
  • Chi Sao “Klisterhänder”: Mjuka men dynamiska parövningar för att lära känna motståndarens attacker, intentioner och krafter.
  • Wing Tsun Qigong: Fördjupning i Wing Tsun som ett enregisystem med kompletterande hårda qigongövningar för större flexibilitet och motståndskraft, utökad kondition och precision samt bättre mentalt fokus och medvetenhet.

Elever som vill fördjupa sig kan gå ytterligare seminarier och fördjupningar tillsammans med samarbetspartnern Dynamic Systems.